MyrJana
Charly vd. Reestlandhoeve - Ajana vh. Creiler Woud

 

 

Voorste Kruisband Ruptuur Myra

 

 

 

Toen Myra op 25 maart 2010 tijdens een boswandeling, bij het oversteken van een metalen brug, ineens niet meer verder lopen wou en steeds ging liggen, was het wel meteen duidelijk dat het helemaal fout zat. Meteen de dierenarts gebeld en Myra die bij de auto terug moest komen. Gelukkig kon de auto via de weg een pad op het bos in, en konden we richting de dierenarts.

Daar aangekomen werd meteen wel duidelijk dat het om de linkerachterpoot ging. Ze gaf pijn aan bij de knie, ook was daar speling te voelen bij de kniebanden. Ze kreeg voor de pijn Metacam voorgeschreven en na het weekend zijn er röntgenfoto’s van haar heupen en knie gemaakt.

Daar werd wel duidelijk dat de stand van de knie niet goed was. Heupen zagen er netjes uit voor een grote zware hond (52 kilo)

Röntgenfoto's Myra

  

 

 

De foto’s werden doorgestuurd naar een orthopeed in Roden (Diergeneeskundig Centrum Hopmans). Hij constateerde ook een gescheurde voorste kruisband.

Vrijdag 16 april werd ze geopereerd, er werd een techniek gebruikt die veel op de TTA operatie lijkt. (Doordat dit soort operatie nog in onderzoek is, kan ik nog niet in het bezit komen van de rontgenfoto's van beide knieen)

Voorbeeld TTA operatie

Afbeelding van een knie met TTA implantaten

 

Om 12 uur moesten we ons melden in de kliniek en kregen we volop informatie over de operatie, wat er ging gebeuren etc. De beiden knieën werden goed bevoelt doormiddel van het schuifladetest. Bij de linkerknie was zeer veel beweging te zien. De rechterknie op dat moment niet tot zeer weinig, gelukkig maar. Want de kans dat de andere kruisband het begeeft zit er groot in.

Om half zes konden we Myra weer ophalen. De operatie was goed gegaan. De stand van de knie was weer in goede gradaties. Toen Myra onder narcose was, was er bij de andere knie toch iets speling te voelen. Dat kan duiden op overbelasting of toch scheurtjes in de kruisband.

Toen Myra haar uitslaapkamer uit mocht, lukte het haar nog niet om te staan (Dat zou wel kunnen met dit soort operatie), dus werd ze met veel mankracht de auto ingetild.

Thuis de auto weer uit en meteen op haar matras in de woonkamer. De eerste vier nachten heb ik bij haar in de woonkamer geslapen, vooral de eerste nacht was ze ontzettend onrustig. Alsmaar piepen en hijgen. Ook belaste ze de poot totaal niet.

Paar uur na de operatie 16-04-2010

  

De volgende dag, 17 april, hebben we haar smorgens de tuin ingedragen met een badlaken om de buik, in de hoop dat ze zou plassen, maar dat deed ze pas de volgende dag. Hoe blij ben je met een plas!

In de middag weer eruit doormiddel van een badlaken onder de buik, om haar dan deels te dragen, in de hoop dat ze dan wou plassen, en ineens belastte ze de geopereerde poot, ze liep er zo een paar passen op! Gelukkig maar, goed teken.

Daarna is ze de poot steeds meer gaan belasten. Opstaan gaat gemakkelijk en soms wil ze wat te graag en lijkt het wel alsof ze vergeten is dat ze een patiënt is.

20 april 2010 (4 dagen na operatie

21 april 2010 (5 dagen na operatie)

 

 

 

De knie is niet gezwollen meer, er zat zwelling  dat naar de hak is afgezakt. De poot is  helemaal rood, met veel koelen met coldpack, wordt het al minder.

Tot nu toe valt het ons alles mee, hoe het Myra vergaat. Ze lijkt er weinig last van te hebben.

Ik kan dit soort operatie dan ook zeker aanbevelen aan hondeneigenaren, het kost wel wat, maar wordt volledig vergoed door huisdierenziekenfonds! (81%)

Over 5 weken moeten we terug voor controlefoto, om te kijken of er al genoeg botaangroei ontstaat in het ingezaagde bot.

27 april 2010 (11 dagen na opartie)

Inmiddels is de zwelling en roodheid geheel verdwenen, ook de wond is netjes dichtgegroeid.

Het haar begint gelukkig ook weer aan te groeien, eigenlijk is dat ook het enige wat opvalt dat ze is geopereerd, aan haar lopen zie je niks, ze loopt weer prachtig!

 

 

 

6 mei 2010 (20 dagen na operatie)

We zijn bijna drie weken verder en de berg gaat nog steeds opwaards

Inmiddels presteerd ze het zelfs om een eindje te gaan rennen, dat kan schijnbaar al, want ze heeft nog geen stap gemankt. Merk wel dat ze minder conditie heeft, maar dat is logisch. Nu is het vooral zaak om conditie op te bouwen en spieren. Ze kan inmiddels weer een aardig stukje mee stappen, loop ongeveer een kwartier, en dat ongeveer 3x daags, en tussendoor gewoon wat snuffelen (en rollen) hier in het grasveld.

De andere knie geeft gelukkig geen problemen, dus hopelijk blijft het daarbij

 

 

 

 

 

 

10 juni 2010

We zijn 7 weken verder en vandaag weer voor controle geweest. Er werd eerst een rontgenfoto gemaakt en daaruit bleek dat de knie helemaal genezen is, super! Aan haar lopen kan je wel zien dat het goed zit.

Ook werd de andere knie gevoeld, en ja hoor, kruisband wel door, was duidelijk te zien met de schuiflade test

Vorige week liep ze vanuit het niets op drie poten, dus onverwacht kwam het niet, balen wel.

Gelukkig kan ze al snel geopereerd worden, 22 juni 2010 om 8.15 wordt ze verwacht. Als het herstel net zo gaat als de linkerknie, heb ik er alle vertrouwen in.

30 juni 2010

Vorige week dinsdag was het weer zover, en de operatie is weer super geslaagd. Haar kruisband was al voor 90% door het lichaam opgelost, dus dit heeft zelfs al veel langer gespeeld, ongelovelijk dat ze er zolang goed op gelopen heeft! De dag na de operatie belastte Myra de poot al weer goed, en nu, een week later, loopt ze er goed op, geen gemank en zelfs al een paar stapjes in draf.

 

29 juni 2010 (6 dagen na operatie) 

 25 augustus 2010

Inmiddels zijn we ruim 2 maanden verder, en is Myra 'genezen verklaard'

Op de controlefoto was alles goed genezen en geen extra artrose erbij, super nieuws dus.

Myra is weer helemaal de oude, springt weer soepel in de auto, op de bank, en speelt weer met haar 'zusje' Ajana.

Deze operaties hebben dus super uitgepakt en kan het dan ook iedereen aanraden die voor een keuze staan voor een kruisbandoperatie!

 

Myra 2 maanden na de laatste operatie